αξιοθέατα

Η Ελάτη

Η Ελάτη είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Αιθήκων και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια από τις πλαγιές του όρους Κόζιακα, σε υψόμετρο 860 μ. Το χωριό είναι κυριολεκτικά κρυμμένο στο πράσινο των ελάτων.
Κορυφές καταπράσινες τριγύρο, όπως η Αρκουδότρυπα στα 1600μ. και πολλές πηγές, όπως στα Κανάλια, στο Καλογερομάντρι, στις Γούβες και αλλού δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικό.

Η γραφικότητα της Ελάτης, το υπέροχο κλίμα της, η μοναδική φιλοξενία των ντόπιων, αλλά και οι πολλές και οργανωμένες εναλλακτικές δραστηριότητες, την καθιστούν έναν από τους πιο δημοφιλείς και προορισμούς της Ελλάδας για όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο "Κόκκινος βράχος", αναρριχητικό πεδίο 60 περίπου μέτρων, διαθέτει στους λάτρεις του σπορ 6 διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας.

Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ορειβατικών μονοπατιών με κόμβους και χώρους στάσης. Αν όμως θέλετε μια εύκολη βόλτα στο βουνό, ακολουθήστε το μονοπάτι , που καταλήγει στην καταπράσινη κορυφή της Αρκουδότρυπας στα 1600μ..

Γνωρίσετε καλύτερα το χωριό, διαβείτε τα δρομάκια του, περάστε από την εκκλησία της "Κοίμησης της Θεοτόκου" για να θαυμάσετε το παλιό τέμπλο της που χρονολογείται από το 1822 και φιλοτεχνήθηκε από Ηπειρώτες ξυλογλύπτες. Περάστε από το Ναό της "Αγίας Τριάδας", που  πρωτοχτίστηκε το 1898. Δείτε τους "Άγιους Ανάργυρους" ξωκλήσι του "Προφήτη Ηλία" που  βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Στις τοπικές ταβέρνες απολαύστε κυνήγι μαγειρευμένο με μοναδικό τρόπο αλλά και ντόπιες γεύσεις που θα σας ταξιδέψουν στο χτες.

Στην είσοδο του χωριού και σε ειδικά διαμορφωμένα από το Δήμο ξύλινα περίπτερα, γνωρίστε τους φιλόξενους κατοίκους που προσφέρουν για αγορά σπάνια είδη βοτάνων, τσάι του βουνού, ρίγανη, φλαμούρι, μόσχο, τσίπουρο κλπ

Στο τέλος της μέρας, η περιήγηση στην Ελάτη και την περιοχή θα σας αποζημιώσει..
Να είστε σίγουροι!!!

φωτογραφίες