αξιοθέατα

γεφύρι Πύλης

Περίπου 1,5 χλμ από την Πύλη, στο δρόμο προς Ελάτη, βρίσκουμε το εντυπωσιακό μονότοξο "’γεφύρι της Πύλης"’ ή "Αγίου Βησσαρίωνα". Χτίστηκε το 1514, όταν την περιοχή είχαν κατακτήσει οι Τούρκοι, με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Λάρισας (και αργότερα άγιου) Βησσαρίωνα. Η κατασκευή εντυπωσιακή, έχει ύψος 13 μέτρα, άνοιγμα τόξου 28 μέτρα (χωρίς ανακουφιστικό άνοιγμα), συνολικό μήκος 65 και πλάτος 2,7 μέτρα.
Είναι το δεύτερο σε μέγεθος μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας, μετά από αυτό του Τριζώλου (Καρυάς) στο νομό Καρδίτσας. Έχει κατασκευαστεί από πελεκητό ψαμμίτη και ασβεστολιθική αργιλοδομή και αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα προς την περιοχή της Πίνδου και της Ηπείρου μέχρι  το 1936, οπότε και φτιάχτηκε λίγο πιο πέρα η γέφυρα Κονδύλη.

Πανέμορφο θαύμα λαϊκής αρχιτεκτονικής στέκει αγέρωχο εδώ και πέντε αιώνες, έχοντας κουβαλήσει στις πλάτες του στρατούς, ταξιδιώτες, εμπόρους, περιηγητές, κοπάδια ζώων και, στις μέρες μας, επισκέπτες που έρχονται να το θαυμάσουν.

Διαβείτε το καλντεριμωτό του κατάστρωμα και ακολουθείστε το μονοπάτι που φτάνει μέχρι τη βυζαντινή εκκλησία της Πόρτα Παναγιάς.


Αποστάσεις:

Από τα Τρίκαλα: 18 χλμ
Από την Ελάτη:     13 χλμ
Από το Περτούλι: 27,5 χλμ
Από το χιονοδρομικό κέντρο:  21,5 χλμ

Που ακριβώς είναι; δείτε το στο Google Maps!!!